Iklan Box

How's your fortune looking this year?
RM10/SEBULAN SAHAJA
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?
Vrooom to a prosperous Chinese New Year!
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?

Iklan Top Bar

Worst Blog of the Year: Click sini untuk undi Blog Berita Benar!

Iklan TV Blog Berita Benar!

Monday, January 23, 2012

Pelajar Indonesia Maut, Bas PLKN Dirempuh Bas Persiaran


SERDANG – Seorang pelajar Sekolah Menengah (SM) dari Makassar, Indonesia maut apabila bas Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) yang dinaikinya bersama 29 ahli rombongan lain dirempuh sebuah bas persiaran di Kilometer 307.8 Lebuh Raya Utara Selatan dekat sini, awal pagi tadi.Dalam kejadian kira-kira 6.30 pagi itu, lima daripada 11 penumpang bas persiaran turut mengalami kecederaan parah dan masih mendapat rawatan di Hospital Serdang.

Difahamkan, rombongan dua bas membawa 35 pelajar, 18 mahasiswa, dua pensyarah  dan  lima guru. Masing-masing dari Pasca Sarjana Universitas Halvoleo, Sulawei Tenggara; Sekolah Menengah (SM) Atas Negeri 1 Kendari; SM Atas Negeri3, Makassar;  SM Negeri 2 Kendari dan SM Atas Kartika Kendari Indonesia.

Sinar Harian dimaklumkan kesemua 60 ahli rombongan mengikuti lawatan sambil belajar ke Malaysia dan Songkhla, Thailand.

Kejadian berlaku ketika semuanya dalam perjalanan dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur.

Ketua Polis Daerah Serdang, Superintendan Abd Razak Elias berkata, pihak polis dimaklumkan mengenai kejadian membabitkan dua bas yang meragut nyawa seorang penuntut Indonesia, Uci Luciana Adil Taulo, 17,  kira-kira jam 7 pagi.

Menurutnya, mangsa yang cedera dikenali sebagai, Saderi Mat Jedin, 48; Tan Sze Yie, 18; P Sajidaran, 21, warganegara Thailand, Armeeldatumada, 24; dan warga Indonesia  Hartimertirasitulius, 30.

Jelasnya, siasatan awal mendapati bas persiaran yang berada di bahagian belakang laluan kiri lebuh raya mengekori bas membawa rombongan pelajar itu dengan jarak terlalu dekat.

“Mengikut keterangan awal, tayar bas depan meletup secara tiba-tiba menyebabkan bas persiaran yang berada di belakangnya tidak sempat mengelak lalu merempuh bahagian kanan belakang bas JLKN itu.

“Rempuhan kuat menyebabkan mangsa yang duduk di tempat duduk terakhir mengalami hentakan kuat dan cedera parah. Mangsa dikejarkan ke hospital, bagaimanapun menghembuskan nafas terakhir ketika mendapatkan rawatan,” katanya.

Abd Razak berkata, kedua-dua bas akan dihantar ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) dan Jabatan Kimia untuk tindakan selanjutnya.

“Berdasarkan keterangan pemandu, dia mendakwa memandu dengan kelajuan 90 kilometer/jam. Namun melihat kepada impak kemalangan, didapati wujud keraguan kelajuan dan perkara itu akan disiasat dengan lebih lanjut.

“Apa yang pasti siasatan awal mendapati bas belakang mengekori dengan jarak yang  tidak selamat antara bas dengan bas,” katanya memaklumkan saringan awal ujian air kencing dilakukan kepada kedua-dua pemandu bas didapati negatif.

Sumber (Kopi Pasta): Sinar Harian
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Blogger Widgets Enhanced by Widgets

0 comments:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...