Iklan Box

How's your fortune looking this year?
RM10/SEBULAN SAHAJA
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?
Vrooom to a prosperous Chinese New Year!
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?

Iklan Top Bar

Worst Blog of the Year: Click sini untuk undi Blog Berita Benar!

Iklan TV Blog Berita Benar!

Sunday, January 8, 2012

Mangsa Terbakar, Belon Gas Pecah di Karnival Jalur Lebar 1Malaysia (myMetro)

DERITA...Yap melecur 17 peratus di tangan dan muka.

KOTA BAHRU: “Kedua-dua tangan saya terbakar sebelum api turut menyambar muka dan rambut. Dalam keadaan api masih menyala di tangan, saya melarikan diri dari kawasan belon yang terbakar,” kata pekerja kontrak, Yap Chee Keong, 30.

Yap seorang daripada tiga mangsa kejadian belon gas pecah dan terbakar di tapak Karnival Jalur Lebar 1Malaysia di Jerteh Souq, Jerteh, Terengganu, kelmarin.

Menurutnya, ketika kejadian dia sibuk melakukan kerja memasang wayar di karnival berkenaan dan berada kira-kira 1.5 meter dari kawasan belon dipasang. “Saya melihat dua lelaki memasukkan gas ke dalam belon itu sebelum tiba-tiba ia pecah dan meletup. Saya tidak sempat berbuat apa-apa dan api menyambar hingga terkena kedua-dua tangan, muka dan rambut.

“Sambil berlari dari tempat kejadian, saya mengibas-ngibas api yang masih menyala di tangan untuk memadamkannya. Ketika itu, tangan dan muka terasa panas dan perit,” katanya ketika ditemui di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di sini, semalam.

Yap yang berasal dari Jalan Ipoh, Kuala Lumpur berkata, dia mulanya dikejarkan ke Hospital Besut sebelum dirujuk ke HRPZ II.

Katanya, dia melecur 17 peratus di bahagian tangan dan muka.

Seorang lagi mangsa, Mohamad Hanif, 17, yang melecur di muka, badan dan tangan mendakwa api rokok dihisap seorang pengunjung karnival berkenaan kemungkinan punca belon yang sedang dimasukkan gas itu pecah dan terbakar.

“Ketika saya dan seorang lagi rakan setugas memasukkan gas ke dalam belon, mungkin ada pengunjung merokok di kawasan berhampiran dan api rokok terkena pada belon menyebabkan ia pecah dan terbakar.

“Kejadian berlaku terlalu pantas dan saya terbakar di bahagian muka, badan dan tangan,” katanya ketika ditemui di Unit Kebakaran, Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian, di sini.

Bagaimanapun, Mohamad tidak dapat mengulas lanjut kerana masih lemah dan sakit.

Rakan Mohamad dikenali sebagai Kalidasan, 23, turut ditempatkan di hospital berkenaan.

Dalam pada itu, seorang lagi mangsa, Mohd Nor Jusoh, 55, dari Kampung Lampu, Kuala Besut yang turut ditempatkan di HUSM sudah dibenarkan pulang.

Sumber (Kopi Pasta): myMetro
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Blogger Widgets Enhanced by Widgets

0 comments:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...