Iklan Box

How's your fortune looking this year?
RM10/SEBULAN SAHAJA
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?
Vrooom to a prosperous Chinese New Year!
RM10/SEBULAN SAHAJA
How's your fortune looking this year?

Iklan Top Bar

Worst Blog of the Year: Click sini untuk undi Blog Berita Benar!

Iklan TV Blog Berita Benar!

Wednesday, December 21, 2011

Wang Kertas, Syiling Siri Baru 2012 (Berita Harian)

Sumber Gambar: Sinar Harian

Bank Negara mula edar awal tahun depan

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan wang kertas dan duit syiling siri baru yang bakal memasuki edarannya pada awal tahun depan.
Dalam satu kenyataannya kepada media semalam, BNM mengumumkan reka bentuk mata wang itu dilakukan secara berkala dalam tempoh 12 tahun membabitkan denominasi RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100, manakala wang kertas RM50 yang berada di pasaran adalah yang terkini sempena ulang tahun ke-50 Kemerdekaan Malaysia sejak Disember 2007. Turut direka bentuk ialah duit syiling denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen.

Reka bentuk wang kertas siri keempat ini mengandungi ciri keselamatan lebih canggih, sejajar dengan kemajuan teknologi wang kertas mutakhir masa kini.

BNM akan bekerjasama dengan institusi kewangan, perusahaan perniagaan dan vendor yang mengendalikan wang tunai bagi memastikan peralihan kepada siri baru ini berjalan lancar. Pada masa sama, vendor pengendali mesin wang tunai diberi tempoh enam bulan untuk mengubah suai mesin dalam memastikan orang ramai dapat menggunakan mata wang baru berkenaan.

Bagi meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap mata wang baru ini, BNM akan mengeluarkan duit syiling pengingatan siri ketiga dan mempamerkan reka bentuk wang kertas siri baru pada suku ketiga 2011, tidak lama lagi.

Sumber (Kopi Pasta): Berita Harian
Facebook Blogger Plugin: Bloggerized by Blogger Widgets Enhanced by Widgets

0 comments:

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...